Η Βικιπαίδεια ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Λογότυπο Wikipedia for World Heritage!

Εδώ και κάποιες ημέρες το Wikimedia Deutchland έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αναγνώριση και συμπερίληψη της Wikipedia ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμπερίληψή της στον σχετικό κατάλογο.

Αν η εκστρατεία πετύχει, η Wikipedia θα είναι η πρώτη ψηφιακή τοποθεσία που θα συμπεριληφθεί σε αυτό τον κατάλογο.

Η Wikipedia στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται σε μια σειρά κριτηρίων της UNESCO:

  • «να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας».
  • «να επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου».

Ορίστε, δύο από τα δέκα κριτήρια πληρούνται (χρειάζεται μόνο ένα για να γίνει αποδεκτή μια υποψηφιότητα).

Όπως γράφει και ο σχετικός ιστότοπος,  «τι, αν ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης; Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, αυτή η φαινομενικά ουτοπική ιδέα έχει οδηγήσει σε τίποτα λιγότερο από τη μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινης γνώσης που δημιουργήθηκε ποτέ.  Ανεξάρτητη, ανεμπόδιστη πρόσβαση και μη εμπορική».  Αυτό το επίτευγμα έκανε την Βικιπαίδεια πρωτοπόρο της πολιτισμικής αλλαγής, επειδή η Βικιπαίδεια μετέφερε την παράδοση της ανταλλαγής γνώσης στη νέα ψηφιακή εποχή. Δημιουργώντας έτσι, ένα μοναδικό χώρο ανταλλαγής γνώσης στην ιστορία του πολιτισμού.”

Ένα σημαντικό κέρδος από την εκστρατεία, ακόμη και αν δεν πετύχει, θα είναι ότι το κοινό θα μάθει, ως άμεσο αποτέλεσμα της εκστρατείας, ότι η Wikipedia «αντιπροσωπεύει ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας» και ότι «παρουσιάζει μια σημαντική ανταλλαγή ανθρώπινων αξιών, σε μια έκταση του χρόνου, ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου».  Το κοινό θα μάθει τι κάνει η Βικιπαίδεια, πώς λειτουργεί, ποια είναι η ηθική πίσω από αυτή.

Αυτό που χρειάζεται είναι να  έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που θα υπογράψουν το αίτημα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην UNESCO.  Από την έναρξη της εκστρατείας μέχρι σήμερα, έχουν υπογράψει σχεδόν 10.000 άνθρωποι.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια  υπογράφοντας το αίτημα και διαδίδοντας την ιδέα στο Facebook ή το Twitter.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.