Πρώτη και δεύτερη ημέρα του Wikimania

image

Λίγα σχόλια και σημειώσεις για ότι παρακαλούθησα μέχρι τώρα και θα αναλύσω αργότερα.

Έφτασα την ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου. Το βράδυ υπήρξε πάρτυ για όλους όσους έφτασαν νωρίς.

Η έναρξη του συνεδρίου ήταν πολύ εντυπωσιακή. Μετά από τους τυπικούς χαιρετισμούς η Sue Gardner, διευθύντρια του Wikimedia Foundation ανέλυσε τους στόχους που έχουν τεθεί στο πενταετές πρόγραμμα του WMF και την πορεία που είχαν τον τελευταίο χρόνο.

Το συνέδριο έχει 5 tracks οπότε χρειάστηκε να επιλέξω ποια sessions θα παρακολουθούσα. Οπότε γράφω για αυτά που παρακολούθησα.  Το πρώτο ήταν σχετικά με την πολιτική επεξεργασίας στην wikipedia, όπου πρώτα παρουσιάστηκαν από κάποιον Κροάτη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διάφορων σχεδίων κατηγοριοποίησης. Ο φίλος μου Marc από την καταλανική βικιπαίδεια παρουσίασε την έρευνα που έκανε σχετικά με την αυτοαναφορά (εθνοκεντρικότητα) στις διάφορες εγκυκλοπαίδειες. Ακολούθως παρουσιάστηκε μια “ιστορία” και ακολούθησαν απόψεις για την πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας όπως εφαρμόζεται στην γερμανική εγκυκλοπαίδεια.

Στο επόμενο παρακαλούθησα το WikiAcademy όπου παρουσιάστηκαν κάποια πειράματα από ισραηλινούς καθηγητές για την χρήση wiki σε σχολικό περιβάλλον και ακολούθως ο dr Ory Amitay από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα την επιτυχημένη ενσωμάτωση ενός wiki στο πρόγραμμα σπουδών στην ιστορία.

Στο τέλος της ημέρας έγινε το εναρκτήριο cocktail party (και ναι, χορέψαμε με Bee Gees 🙂 )

Η δεύτερη ημέρα (που βεβαίως τρέχει ακόμη) ξεκίνησε με μια εκπληκτική παρουσίαση από τον dr Joseph Reagle για το “ευτυχές ατύχημα” της επιτυχίας της εγκυκλοπαίδειας η οποία βέβαια και σύμφωνα με όσα παρουσίασε είχε κατά κάποιο τρόπο προφητευτεί.

Σήμερα αφιέρωσα όλη την ημέρα ακολουθώντας τα sessions για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην Βικιπαίδεια και την προσέλκυση νέων χρηστών.

Από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βικιπαίδειες σε γλώσσες που κινδυνεύουν, φυσικά η παρουσίαση από την Ηλέκτρα για την καμπάνια της ελληνικής βικιπαίδειας (όχι ότι δεν τα ήξερα :p ) και οπωσδήποτε το εκκολαπτήριο νέων άρθρων και νέων χρηστών της ρώσικης βικιπαίδειας. Κάποιες άλλες βέβαια ήταν για γνωστά πράγματα (WikiLove, Global profile κλπ) Άλλες ήταν για τους WikiGuides, για διαγωνισμούς δημιουργίας άρθρων και τα αποτελέσματά τους κλπ.

Σε λίγο ξεκινάει ομιλία για την “επίλυση συγκρούσεων” που θα παρακολουθήσω. Τα υπόλοιπα θα τα γράψω αύριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Created by Alex Volkov