Μαθηματικά στη Βικιπαίδεια

Η Wikipedia είναι μια γενική εγκυκλοπαίδεια και φυσικά ως τέτοια περιλαμβάνει και μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα άρθρα σχετικά με τα μαθηματικά. Μια επισκόπηση της μαθηματικής πύλης στην αγγλική wikipedia μπορεί να δείξει ένα φοβερό πλούτο γενικών και εξειδικευμένων μαθηματικών άρθρων. Αντίστοιχα, αρκετά άρθρα υπάρχουν και στην κατηγορία μαθηματικών στην ελληνική wikipedia (δεν υπάρχει ακόμη πύλη).

Στην αγγλική wikipedia η ανάπτυξη του περιεχομένου υποβοηθιέται όπως και άλλοι θεματικοί τομείς από το  WikiProject Mathematics, έναν κεντρικό χώρο συντονισμού των συντακτών (χωρίς να είναι απαραίτητο να συμμετέχει κάποιος σε αυτό για να γράφει άρθρα).  Στην ελληνική δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους επιχείρηση. Όμως, σημαντική συνεισφορά έχει γίνει από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ στην Επιστήμη του Web. Παλιότερα είχα γράψει για την DBpedia που ξεκίνησε μέσα από αυτό.  Τον Δεκέμβριο 2011 ζητήθηκε ως άσκηση από τους φοιτητές η παραγωγή/μετάφραση ενός άρθρου με θέμα τα μαθηματικά και η τοποθέτηση σε περισσότερα άρθρα πλαισίων πληροφοριών για διασύνδεση με κωδικοποιήσεις των επιστημονικών θεματικών πεδίων.  Περιεχόμενο που παράχθηκε βρίσκεται εδώ. Υπάρχει βέβαια πολύ δουλειά να γίνει ακόμη.

Για όλα τα παραπάνω, το συνέδριο Μαθηματική Εβδομάδα (7-11 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη) θα είμαι συνεισηγητής με θέμα την συγγραφή και επεξεργασία μαθηματικών άρθρων στην Βικιπαίδεια, στις 7 Μαρτίου 20:40-21:00 αίθουσα Α [πρόγραμμα].

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.