Συνεισφορά φοιτητών ιατρικής στην Βικιπαίδεια

Η συνεισφορά άρθρων και άλλου υλικού από φοιτητές και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι όχι απλά ευπρόσδεκτη αλλά πολύ σημαντική για την κάλυψη κενών σε θεματικούς τομείς όπου χρειάζεται σοβαρή επιστημονική δουλειά με χρήση κατάλληλων πηγών. Η διαδικασία συγγραφής σε ένα wiki μάλιστα είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης και εκπαίδευσης που έχει εκτιμηθεί από αρκετούς καθηγητές και σε όλο τον κόσμο αυξάνονται οι καθηγητές σε πανεπιστήμια που εντάσσουν την συνεισφορά στην wikipedia ως αδιάσπαστο κομμάτι του μαθήματός τους (δείτε σχετικά το Wikipedia Education Program).

Σε άλλο πλαίσιο, διάφορες μελέτες και απόψεις ειδικών έχουν εκφράσει το ότι η Wikipedia είναι η κύρια πηγή στην οποία ανατρέχει κάποιος που αναζητά ιατρικές πληροφορίες αλλά και το ότι αυτές κατά κανόνα είναι αρκετά πλήρεις και αξιόπιστες. Οπότε όχι απλώς δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι αναγνώστες να ενημερώνονται από αυτή αλλά και η ιατρική κοινότητα να συνδράμει στην πληρέστερη και ακόμη πιο έγκυρη ενημέρωσή της.

Έχοντας αυτά στο μυαλό και με την προηγούμενη καλή εμπειρία και άλλων πανεπιστημιακών εγχειρημάτων, μια πολύ ωραία πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα. Με την συνεργασία του διδάσκοντος δρ Χαράλαμπου Μπράτσα, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και το επιλεγόμενο μάθημα Ιατρική Εκπαίδευση, μια εργασία των φοιτητών ήταν να δημιουργήσουν ή να μεταφράσουν κατά ομάδες άρθρα ιατρικού περιεχομένου στην ελληνική Βικιπαίδεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και η μετάφραση των αντίστοιχων άρθρων από την αρκετά πλήρη (όχι παντού, θα το αναλύσω σε άλλο άρθρο) αγγλική wikipedia φαντάζει εύκολη λύση αλλά δεν είναι: εξακολουθούν να χρειάζονται σχετικές γνώσεις, ιδιαίτερα της αντίστοιχης ελληνικής ορολογίας για την σωστή μεταφορά ενός άρθρου.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ωραία σειρά 27 πολύ καλών άρθρων τα οποία έλλειπαν από την ελληνική Βικιπαίδεια όπως η λευχαιμία, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, ο ιός Ρότα, η ηλιακή κνίδωση.

Ένα μπράβο στα παιδιά για την δουλειά τους και ελπίζουμε (όπως έχουμε δει από κάποιους) ότι θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην Βικιπαίδεια με περισσότερα άρθρα.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.