Δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2020

Οι αριθμοί επισκέψεων/προβολών -άρα και οι αντίστοιχες θέσεις- είναι προσωρινοί και θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Όπως και άλλες χρονιές, επιχειρώ εδώ να καταγράψω και να κάνω μια ανάλυση για τα δημοφιλέστερα -μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα- λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδειας για την προηγούμενη χρονιά.

Όπως επισήμανα και πέρυσι η επικαιρότητα, είτε στην πολιτική είτε στην λαϊκή κουλτούρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στιγμιαίας κορύφωσης επισκέψεων, καθώς συνυπάρχουν με ένα μεγάλο ποσοστό λημμάτων τα οποία είναι διαχρονικά δημοφιλή σε αριθμό επισκέψεων, άσχετα με την επικαιρότητα. Πέρυσι, (την ανάλυση είχα δημοσιεύσει στο blog του Wikimedia User Group Greece) είχα εξηγήσει και τον διαχωρισμό των λημμάτων σε αυτά με «οργανική» ή «κυκλική» επισκεψιμότητα και σε αυτά με «πρόσκαιρη».

Το 2020 όμως δεν ήταν όπως κάθε άλλη χρονιά. Ήταν μια χρονιά που θα θυμόμαστε για δεκαετίες. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό, αφού η χαλάρωση μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ακόμη χειρότερη και πιο θανατηφόρα χρονιά. Ναι, η πανδημία COVID-19 κυριάρχησε σε αυτά που έψαχναν οι αναγνώστες να ενημερωθούν από την Βικιπαίδεια.

Φυσικά σε μια εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα, ακόμη και σε μια πανδημία (εξ ορισμού παγκόσμιο γεγονός) οι τάσεις οδηγούν σε λήμματα που αφορούν το ελληνικό περιβάλλον. Έτσι, κορυφαίο λήμμα ήταν η Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020, ένα λήμμα που στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είχε καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων, θυμάτων, και μέτρων, και αργότερα διασπάστηκε σε δύο λήμματα, ένα γενικό και ένα με το χρονικό. Ως μέρος των λημμάτων σχετικών με την πανδημία ακολουθείται από το λήμμα για τον λοιμοξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα (8ο), που είχε αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών ως επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, και αμέσως επόμενος ο Νίκος Χαρδαλιάς (9ο), υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και αντίστοιχα υπεύθυνος για την εφαρμογή των ανάλογων μέτρων. Τα προηγούμενα είχαν την μεγάλη επισκεψιμότητά τους την άνοιξη και συνέχισαν να έχουν και τον υπόλοιπο χρόνο. Ακολουθεί το λήμμα που εξηγεί τι είναι η Πανδημία (10ο), με εκτόξευση των προβολών την εβδομάδα που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία COVID-19. Σχετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και τα λήμματα για την Ισπανική γρίπη (7ο, ψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα) και για την Πανώλη (15ο), που παραλληλίστηκαν με την τρέχουσα κατάσταση (ακόμη και την μεσαιωνική Μαύρη Πανώλη βρίσκουμε λίγο έξω από την λίστα των 30 πρώτων). Η ομάδα συμπληρώνεται με τα λήμματα για τον Κορονοϊό (13ο), και για την Πανδημία κορονοϊού 2019–20 (18ο) (έχει ήδη προβλεφθεί μετονομασία του).

Αφήνοντας πίσω την πανδημία, και τα «οργανικά/κυκλικά» λήμματα που εμφανίζονται σχεδόν πάντα ψηλά όπως η Ελλάδα, η Αγία Σοφία (4η) εκτινάχτηκε σε ύψη προβολών στις 10 Ιουλίου 2020, όταν ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, και στις 24 Ιουλίου αντίστοιχα όταν εφαρμόστηκε η απόφαση. Η Τουρκία περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο αρκετά παρακάτω (25η) με υψηλές προβολές όλο το χρόνο και περισσότερη τον Μάρτιο και Ιούλιο.

Μετά την Αγία Σοφία, η σημαντικότερη στιχουργός του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην 5η θέση είχε ήδη μια σχετικά μεγάλη επισκεψιμότητα σε ημερήσιες προβολές λόγω της βιογραφικής ταινίας για αυτήν, αρχικά στον κινηματογράφο -τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πολύ μεγαλύτερη παράλληλα με προβολή της ταινίας σε συνδρομητικό κανάλι τον Απρίλιο, και εκτινάχτηκε στα ύψη με προβολή της ΕΡΤ1. Το συγκεκριμένο λήμμα μάλιστα είναι αυτό με τις περισσότερες ημερήσιες προβολές σε ολόκληρη την λίστα.

Θάνατοι της επικαιρότητας είναι συνηθισμένοι λόγοι μεγάλων προβολών, με τον Κώστα Βουτσά να βρίσκεται στην 6η θέση, αφού πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου. Ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο Μανώλης Γλέζος, πέθανε στις 30 Μαρτίου και βρίσκεται στην 23η θέση… Προσωπικά βλέπω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μεγάλη επισκεψιμότητα δεν είναι θέμα «δημοφιλίας» για κάποιο πρόσωπο ή θέμα. Οι αναγνώστες πολλές φορές δεν επισκέπτονται ένα λήμμα επειδή «θαυμάζουν» κάποιον αλλά περισσότερο για να μάθουν για αυτόν επειδή δεν τον γνωρίζουν καλά. Μας το δείχνει και η υψηλότερη θέση του Κόμπι Μπράιαντ (18η) του αμερικανικού πρώην καλαθοσφαιριστή που πέθανε στις 26 Ιανουαρίου, και πολλοί ήταν περίεργοι να μάθουν τον λόγο για όλο το τζέρτζελο στο αμερικανικό διαδίκτυο (οπού εκεί ήταν πράγματι δημοφιλής). Ένα άλλο για αμερικανό καλαθοσφαιριστή, τον Μάικλ Τζόρνταν, είχε επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα όχι για τον θάνατό του -αφού ζει και είναι μια χαρά- αλλά επειδή υπάρχει ντοκιμαντέρ για αυτόν στο Netflix.

Άλλωστε, η έναρξη της πανδημίας άφησε πολλά γεγονότα έξω από τη δημοσιότητα. Ένα άλλο βιογραφικό λήμμα, αυτό για την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι στη 19η θέση και λογικά θα ήταν πολύ ψηλότερα αν αναλάμβανε μια οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά το γεγονός της πρώτης γυναίκας Προέδρου επισκιάστηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τότε που δεν γνωρίζαμε και πολλά για τον ιό. Ας ελπίσουμε ότι η λίστα λημμάτων που θα αναλύσουμε του χρόνου θα είναι πιο βαρετή… 😑

ΘέσηΛήμμαΠροβολές
1Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020482 χιλ.
2Ελλάδα451 χιλ.
3Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό414 χιλ.
4Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)356 χιλ.
5Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου324 χιλ.
6Κώστας Βουτσάς296 χιλ.
7Ισπανική γρίπη280 χιλ.
8Σωτήρης Τσιόδρας272 χιλ.
9Νίκος Χαρδαλιάς270 χιλ.
10Πανδημία241 χιλ.
11Κατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμό222 χιλ.
12Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος215 χιλ.
13Κοροναϊός213 χιλ.
14Κατάλογος χωρών206 χιλ.
15Πανώλη196 χιλ.
16Κόμπι Μπράιαντ194 χιλ.
17Αλίκη Βουγιουκλάκη189 χιλ.
18Πανδημία κορονοϊού 2019–20183 χιλ.
19Αικατερίνη Σακελλαροπούλου182 χιλ.
20Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου182 χιλ.
21Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος175 χιλ.
22Ελληνική Επανάσταση του 1821173 χιλ.
23Μανώλης Γλέζος164 χιλ.
24Αθήνα158 χιλ.
25Τουρκία157 χιλ.
26Πρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών147 χιλ.
27Κύπρος146 χιλ.
28Ιταλία145 χιλ.
29Μάικλ Τζόρνταν145 χιλ.
30Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής142 χιλ.
Οι αριθμοί επισκέψεων/προβολών είναι προσωρινοί, θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Δείτε και Τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2019.

1 σκέψη στο “Δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2020”

  1. Χάρηκα για την αναφορά στο άρθρο σας από τον ημερήσιο τύπο προσφάτως. Πιστεύω ότι η ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται απο τη Wikipedia μπορεί να μας προσφέρει σημαντική βοήθεια στο να συντονιστούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας κυρίως σε περιόδους όπως η παρούσα.  

    Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Created by Alex Volkov