Βικινέα στον ορίζοντα

Από την αρχή του μήνα έχει ξεκινήσει (εκ νέου) η δοκιμαστική λειτουργία για τα ελληνικά Βικινέα (αντίστοιχα των αγγλικών Wikinews). Το εγχείρημα στεγάζεται στον επωαστήρα του Ιδρύματος Wikimedia όπου φιλοξενούνται όλα τα προτεινόμενα εγχειρήματα μέχρι να καταδειχθεί ότι μπορούν να είναι βιώσιμα ώστε να εγκριθεί η ανεξάρτητη λειτουργία τους με δικό τους wiki.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να παρουσιάσει επίκαιρο, συνεκτικό, άξιο δημοσίευσης και ψυχαγωγικό περιεχόμενο χωρίς προκατάληψη. Τα Βικινέα προωθούν την ιδέα της συμμετοχικής δημοσιογραφίας με βάση την πεποίθηση ότι οι πολίτες γνωρίζουν τι είναι ειδήσεις καλύτερα από τον καθένα. Το εγχείρημα Βικινέα είναι μια ελεύθερου περιεχομένου πηγή ειδήσεων του Ιδρύματος Wikimedia, που έχει στόχο να προσφέρει περιεχόμενο, χωρίς χρέωση, ενώ ο καθένας καλείται να συνεισφέρει δημοσιογραφικά κείμενα σχετικά με μεγάλα ή μικρά γεγονότα, προερχόμενα είτε από άμεση εμπειρία, ή ως συμπερίληψη από άλλη πηγή. Τα Βικινέα έχουν ιδρυθεί με την ιδέα να κτίσουν ένα μοναδικό περιβάλλον ειδήσεων που θα εμπλουτίσει το τοπίο των ΜΜΕ.

Η χρήση των Βικινέων επεκτείνεται πέρα από τη δημοσίευση των πρωτογενών δημοσιογραφικών ερευνών, με την παροχή ελεύθερων, ουδέτερων, και ολοκληρωμένων περιλήψεων των ειδήσεων από οπουδήποτε. Και θα είναι ήδη χρήσιμα ακόμα κι αν το φάσμα των θεματικών που καλύπτουν είναι γεμάτο κενά — επειδή σε αυτές τις θεματικές περιοχές, θα έχουμε ήδη επωφεληθεί από το συνεργατικό μοντέλο του βίκι. Τα Βικινέα θα αναπτύσσονται για να γίνουν πιο χρήσιμα κάθε μέρα. Κι ενώ τα Βικινέα επιδιώκουν να καταστούν μια μέρα μια χρήσιμη πηγή από μόνα τους, πρόκειται να προσφέρουν επίσης μια εναλλακτική λύση έναντι των ιδιωτικών πρακτορείων ειδήσεων όπως το Associated Press ή το Reuters, δηλαδή θα καθιστούν δυνατή σε ανεξάρτητες ομάδες ενημέρωσης την πρόσβαση σε μια υψηλής ποιότητας ροή ειδήσεων, χωρίς χρέωση, που θα αποτελέσει συμπλήρωμα των ρεπορτάζ τους. Χάρη στην απήχηση του ελεύθερου περιεχομένου, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ελεύθερες πηγές ειδήσεων — ακόμα και μη ουδέτερες — βασιζόμενος σ’αυτήν την προεργασία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Τα Βικινέα υιοθέτησαν τις βασικές αρχές που έκαναν την Wikipedia και τις άλλες ιστοσελίδες της Wikimedia αυτό που είναι σήμερα: ουδέτερο, ελεύθερο περιεχόμενο με ανοιχτές διαδικασίες στην λήψη των αποφάσεων.

Τα Wikinews είναι το μόνο εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia στο οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχο ελληνικό. Δοκιμαστική λειτουργία είχε ξεκινήσει και παλιότερα αλλά δεν προχώρησε καθώς ατόνησε η συνεισφορά αυτών που ενδιαφέρονταν. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη όρεξη από τους χρήστες της Βικιπαίδειας που επανεκκίνησαν την προσπάθεια, και μάλλον έχουν ξεκινήσει με σωστές ενέργειες ώστε να οργανωθούν και ο χώρος να είναι έτοιμος ώστε να δεχθεί συνεισφορά και από χρήστες που δεν είχαν σχέση με την Βικιπαίδεια. Προσωπικά υποσχέθηκα τεχνική κυρίως βοήθεια (αν την χρειαστούν) και εύχομαι το εγχείρημα να γίνει επιτυχημένο. Όταν λέω επιτυχημένω, εννοώ όχι απλώς να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και να δημιουργηθεί το wiki. Εννοώ να έχει και περαιτέρω επιτυχία στο ελληνικό διαδίκτυο όπου περισσεύουν οι δήθεν ειδησεογραφικοί ιστότοποι και blog που απλώς αναπαράγουν ειδήσεις από αλλού ή δίνουν περισσό βάρος και σχολιάζουν ειδήσεις ανάλογα με την πολιτική ή ιδεολογική τους κατεύθυνση.  Πραγματική και ουδέτερη συμμετοχική δημοσιογραφία ή δημοσιογραφία των πολιτών δεν είχαμε μέχρι τώρα.

UPDATE:  Τα ελληνικά ΒΙΚΙΝΕΑ έχουν ξεκινήσει την κανονική τους λειτουργία εδώ στο http://el.wikinews.org. Θα κάνω μια καλύτερη ενημέρωση αργότερα.

2 σκέψεις στο “Βικινέα στον ορίζοντα”

  1. Τώρα το είδα …κι ευχαριστώ για την παρουσίαση. Όσο για την βοήθεια, χωρίς αμφιβολία, θα μας χρειαστεί. Το μεγάλο στοίχημα όμως από εδώ και πέρα θα είναι πως να προσελκύσουμε νέους χρήστες και συντάκτες. Δεν έχει σημασία τις είδους ειδήσεις θα επιλέξουν να γράψουν, στον βαθμό που θα έχουν κατανοήσει την πολιτική του εγχειρήματος …Η πρόκληση είναι ακόμα μπροστά μας

    Απάντηση
  2. Κάνε αν θες ένα update. Είμαστε πλέον Βικινέα…Ο ορίζοντας έχει φύγει από μπροστά. Πάμε γι’ άλλα. 🙂

    Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.