10 χρόνια χρήστης :-)

Στις 27 Αυγούστου, έκλεισα 10 χρόνια από την πρώτη μου συνεισφορά στην ελληνική Wikipedia (26 Αυγούστου στην αγγλική). Η πρώτη μου συνεισφορά στην ελληνική Βικιπαίδεια ήταν στις 27 Αυγούστου 2003  στο λήμμα Ελευθέριος Βενιζέλος, στο οποίο φυσικά από τότε έχουν συνεισφέρει δεκάδες χρήστες και δεν έχει καμία σχέση με το τότε αρχικό λήμμα. Το user id μου είναι 10, δηλαδή είμαι ο δέκατος εγγεγραμμένος χρήστης και σίγουρα ο παλιότερος που εξακολουθεί να είναι ενεργός.

Στο FOSSCOMM 2012 – Σέρρες 

Τι κάνω εδώ;

Είμαι διαχειριστής και γραφειοκράτης, δηλαδή είμαι ένας από τους “oδοκαθαριστές” ή “επιστάτες” της βικιπαίδειας.  Εκτός της ελληνικής βικιπαίδειας είμαι διαχειριστής και γραφειοκράτης στην ελληνική Βικιθήκη, είμαι ενεργός χρήστης των Wikimedia Commons, των Wikidata, και σε άλλα εγχειρήματα και εσωτερικές λειτουργίες των εγχειρημάτων του Wikimedia.

Συμμετείχα στα διεθνή συνέδρια Wikimania 2011 στην Χάιφα και Wikimania 2013 στο Χονγκ Κονγκ.

Ασχολούμαι επίσης με την προώθηση της Βικιπαίδειας και την προσέλκυση χρηστών σε αυτή. Έχω κάνει αρκετές παρουσιάσεις και εργαστήρια εκμάθησης της Βικιπαίδειας, σε διάφορους χώρους και κυρίως στην εκπαίδευση. Έχω πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορες σχολές του ΑΠΘ (Μαθηματικό, Ιατρική, σύντομα και σε άλλες), στα βήματα του Wikipedia Education Program. Αυτά έχουν προσφέρει ένα μεγάλο όγκο συνεισφοράς σε λήμματα. (περισσότερα στο blog του Wikimedia Foundation).

Για την καλύτερη οργάνωση της εξωστρεφούς δραστηριότητας για την Βικιπαίδεια, μαζί με άλλους έχουμε ιδρύσει το Wikimedia Community User Group Greece με σχετική αναγνώριση από το Ίδρυμα Wikimedia.

Εργαστήριο εκμάθησης επεξεργασίας
στη Μαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

Εκτός από το να ασχολούμαι με την Wikipedia, με τι ασχολούμαι στην καθημερινότητά μου;

Είμαι ένας επαγγελματίας πυροσβέστης, σπουδάζω Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και είμαι πατέρας τριών παιδιών. Κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος μου όλο και περισσότερο γίνεται μειωμένος σε σχέση με την περίοδο που ξεκίνησα τη συνεισφορά μου. Εκτός από το κίνημα Wikimedia, είμαι μέλος και άλλων κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και ελεύθερου περιεχομένου. Ανάμεσα σε αυτά, συνεισφέρω σταθερά και στο OpenStreetMap, ένα εγχείρημα για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου wiki χάρτη.

Είμαι τόσο «κολλημένος»,  που όταν γεννήθηκαν τα τρία μου παιδιά, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τους φτιάξω προφίλ στην Wikipedia.  Έτσι πλέον ο πιο μικρός “χρήστης” είναι ο ενός έτους γιος μου,  με ψευδώνυμο “Geraki Jnr”!

Τι θεωρώ ότι έχω κερδίσει από την ενασχόλησή μου με αυτό το δίκτυο, εκτός από γνώση; Τι είναι για εμένα η Wikipedia;

Είναι πολύ ενθουσιώδες να μοιράζεσαι με τον κόσμο αυτά που γνωρίζεις και μαθαίνεις, τα κείμενα που γράφεις. Η Wikipedia είναι ένας χώρος όπου μπορείς να κάνεις ακριβώς αυτό. Πέρα από αυτό, η Wikipedia είναι κάτι στο οποίο αυτός που συνεισφέρει μαθαίνει να αμφιβάλλει, να εξετάζει τις πηγές του, να μην επαναπαύεται με το “κοινά γνωστό”. Μαθαίνει να ερευνά και να γράφει με τρόπο τεκμηριωμένο και κατανοητό (πρακτικά, αυτό με έχει βοηθήσει και στις σπουδές μου). Επίσης μαθαίνει βασικές μεθόδους επικοινωνίας, διαλεκτικής συζήτησης και συνεννόησης. Ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να προσφέρουν, και ότι ο ίδιος είναι ένας από αυτούς.

Αυτό το post είναι προσαρμογή από συνέντευξη που έχω παραχωρήσει στο περιοδικό Parallaxi:
Ο Θεσσαλονικιός πίσω από την Wikipedia

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Created by Alex Volkov